Využijte nyní kredit až 8500 Kč na reklamy Google – zjistit více

Nová verze WordPress 5.5. – Eckstine

Začátkem srpna vyšla nová aktualizovaná verze WordPress 5.5. s názvem Eckstine. Jaké vylepšení přináší? Pojďme se společně podívat na to nejzajímavější.

Zabezpečení

Důležitou změnou je tzv. auto-update, který se týká pluginů a také samotné šablony. Nově bude tedy WordPress automaticky aktualizovat pluginy a šablony bez zásahu administrátora. Toto řešení by mělo pomoci zvýšit bezpečnost web stránek. Předejde používání zastaralých šablon a pluginů, které mohou obsahovat bezpečnostní díry, které útočníci používají k proniknutí do webu či jeho infikování. Vzhledem k tomu, že je (bohužel) poměrně běžné, že na webu najdeme i několik let staré verze pluginů a témat, je toto řešení obzvláště pro statické a jednodušší weby přínosem.

Auto – update však přináší i potenciální riziko. Tím je samotná aktualizace pluginů, která ne vždy musí proběhnout zcela v pořádku a v krajním případě může zapříčinit i nefunkčnost celého webu. Takovou chybu nebo “konflikt” pluginů pak může být docela náročné opravit. Rovněž může nastat například situace, že některé související pluginy nemají ještě dostupnou novou verzi a proto aktualizace jiného prakticky není možná – například používáte Woocommerce jako základ pro eshop a k tomu platební bránu od menšího developera, který své aktualizace vydává opožděně za Woocommerce (typicky i několik týdnů). Nejnovější verze Woocommerce, která se Vám sama aktualizuje, tedy nebude se starší verzí platební brány spolupracovat a problém je na světě.

SEO

Další nová funkce ve WordPressu 5.5. jsou tzv. sitemapy. Sitemapa pomáhá vyhledávačem objevit a procházet celý obsah webu – adresu (umístění). Sitemapy tedy nahrajeme například do Google Search Console a Google robot tím získá informace, které všechny URL adresy se na našem webu vyskytují a má je tedy prohledávat.

Sitemapy dosud generovaly různé pluginy na SEO jako například Yoast SEO a podobné. Od nejnovější verze WordPressu už ale nebude třeba jen za tímto účelem instalovat další plugin.

Rychlost webu

Skvělou novou funkcí je i tzv. lazy loading obrázků na webu. O co se jedná? Lazy loading je technika postupného načítání obrázků, kde webový prohlížeč načte obrázky jen těsně před tím, než k ním uživatel “doscrolluje”. V praxi tak může nastat situace, že větší či menší část stránky a obrázků prohlížeč uživateli vůbec nenačte (protože “doscrolluje” např. jen do poloviny stránky) a tím pádem je objem stažených dat menší = web je rychleji načten (a tím pádem i celkový dojem z rychlosti webu je lepší). Tato technika načítání tedy zvyšuje rychlost prvního načítání stránky, šetří data pro mobilní uživatele, umožňuje zpracovávat méně dat a tím pádem méně zatěžuje hosting, atd.

Vylepšení se dočkal také blokový editor, přibylo několik vylepšení a nových funkcí pro vývojáře a dalších bezpečnostních aktualizací.

Obsah článku

Další články
Naše služby

Rychlý kontakt

Spojte se s námi! Rádi zodpovíme Vaše dotazy a poskytneme další informace.

Chcete info ihned? Zavolejte mi